Volop zon en juist dan je PV-installatie afknijpen?

Klinkt misschien gek, toch is het vaak wel zo verstandig! Je bespaart er direct geld mee. Curtailment-techniek maakt het eenvoudig mogelijk. Curtailment is een softwarefunctie in je EMS installatie, je vermindert of onderbreekt er tijdelijk de productie van elektriciteit mee. Dat proces regel je eenvoudig met curtailment online monitoring via een app.

Het zit zo: op momenten met veel zonlicht produceert je PV-installatie meestal méér elektriciteit dan je nodig hebt. Zo ontstaan de piekmomenten waarop je jouw overproductie aan elektriciteit zou willen leveren aan de netbeheerder. Tegen een redelijke terugleververgoeding. Helaas zijn energienetten op die momenten al overbelast, de veelgenoemde netcongestie. De energieprijs is dan negatief en elke kWh die je teruglevert wordt aan jou in rekening gebracht. Met curtailment-techniek voorkom je zo’n financieel nadeel! En dan nog dit: natuurlijk kun je ook het teveel aan elektriciteit dat jouw PV-installatie produceert opslaan in een thuisbatterij.

Heb je (nog) geen thuisbatterij? Dan biedt Curtailment je het meeste teruglevervoordeel op bij een dynamisch energiecontract. Voor elke kWh die je wél aan het net kunt leveren ontvang je dan de kWh prijs die geldt op het moment van teruglevering. Ongeacht hoeveel stroom je later weer van het net haalt.

Volop zon en juist dan je PV-installatie afknijpen?